På denna sida kan du läsa berättelser/reportage från olika aktiviteter vi genomfört genom åren.

Kungabesöket

Foto Gerth Norrtby

Kungen och Drottningen med "sticken" i händerna.

Foto Gerth Norrby

Lions Hans Hallberg i samspråk med drottning Silvia!

Foto Gerth Norrby

Hela Lionsdelegationen. Distrikt 101-sv Zon4 - Torup, Hylte och Falkenberg var närvarande med c:a 40 medlemmar.

Gravsmyckning 2012

Lionspresident P-O Weréen gav en bakgrund:

Åren mellan 1939 – 1945 var en förfärlig tid. Hitlers krigsmaskineri och storhetsvansinne satte skräck i hela Europa. Miljontals människor omkom under dom mest vidriga förhållanden. Det har förevigats både på fotografier och i filmer som vi alla tagit del av. Dessa bilder får vi aldrig glömma.

Som väl var fanns det enastående statsmän som lyckades få sina folk att sätta livet på spel i  försöken att hejda nazismens framfart.

Under krigets slutskede skapade bl.a. Franklin Roosevelt i USA och Winston Churchill i Storbritannien grunden för det FN som än idag verkar för fred och välstånd för alla världens folk. Lions, som vi representerar, var en av dom organisationer som lämnade kloka synpunkter på hur FN skulle organiseras. Lions uppgift var då och är än idag att hjälpa människor i nöd samt att främja fred och internationell förståelse.

Jag kan tänka mig att besättningarna ombord på de allierade bombplanen som störtade i Kattegatt, 29-30 augusti 1944, var mycket glada över att dom äntligen kunde se fram emot en säker seger över Hitler och hans idéer.  Men det hjälpte inte, de sju flygarna som vi idag hedrar minnet av förlorade sina liv i krigets slutskede, en tragedi bland otaliga andra. När kriget vunnits yttrade Churchill de berömda orden om de brittiska flygarna i Royal Air Force ”sällan har så många, haft så få, att tacka för så mycket”. Även vi inom Lions skickar en tacksamhetens tanke till den flygbesättning som ligger begravd framför oss. Tack vare sådana som dom klarade vi oss från krigets fasor.

Läs mer här om Flygargravarna på Skogskyrkogården på denna danska hemsida!

Men det är inte bara flygarna som vi vill hedra minnet utav. Vi vill också tänka på en ung polska, Zofia född 1922, som blev ytterligare ett av alla dessa offer under kriget. Zofia,som inte var judinna, togs av Gestapo redan vid 17 års ålder. Hon tvingades, som så många andra, att arbeta för Hitler och hans lakejer på ett koncentrationsläger, under o

hyggliga förhållanden. Zofia som arbetade som  sömmerska överlevde kriget, men var svag och svårt sjuk. Hon kom som flykting till Heberg, 22 år gammal, den 4 juni 1945. Redan den 17 juli 1945 avled denna unga kvinna i sviterna efter alla strapatser som hon utsatts för.