Årligen gör vi ett antal aktiviteter för att samla in pengar till vår hjälpverksamhet. Det är ofta åtekommaned aktiviteter från år till år men ibland kan det vara en enstaka företeelse för ett speciellt tillfälle.

Nedan kan du läsa lite om våra olika insamlingsaktiviteter.

”Mamma, jag är inte sjuk! Jag har bara lite diabetes!” *

Sveriges lions satsar under verksamhetsåret 2012-2013 helhjärtat i kampen mot barn- och ungdomsdiabetes. Det betyder att 13000 medlemmar, i närmare 500 klubbar, på olika sätt samlar in pengar i samband med olika ”Röda Fjädernaktiviteter.”

Diabetes är den vanligaste allvarliga, obotliga sjukdom som drabbar barn och ungdomar och den blir allt vanligare. Sverige har efter Finland världens högsta frekvens av diabetes hos barn. Vilket barn som helst, kan när som helst  utveckla diabetes, även om sjukdomen inte finns i släkten.

Ett barn med diabetes måste ofta ta 4-7 sprutor varje dag för att överleva och måste dessutom kontrollera hur mycket socker som finns i blodet genom blodprov.
Trots intensiv behandling kan barn med diabetes bli medvetslösa när som helst och trots alla ansträngningar få så svåra skador på blodkärlen att de kan bli blinda, få njurskador och kanske dö redan i tidig vuxen ålder.

Lions vill genom sin ”Röda Fjädernkampanj” arbeta i kampen mot diabetes hos barn och ungdom. Insamlingsaktiviteter kan se olika ut runt om i landet, då varje klubb beslutar hur den egna ”Röda Fjädern” ska utformas. Det är bara fantasin som sätter gränser!
( I samband med Lions Riksmöte i Gävle den 17-18 maj var det ”kickoff” för Röda Fjädernkampanjen i kampen mot barndiabetes.)

* Detta är titeln på en otroligt läsvärd bok av Martina S Bach.

Läs mer om Röda Fjädern insamlingen

Röda fjädern 1965

Första Röda Fjädern-aktiviteten ägde rum 1965 då den av Lennart Hyland ledda insamlingsgalan inbringade på den tiden fantastiska 13 miljoner kronor till bostäder åt handikappande ungdomar. Insamlingen gjordes tillsammans med stiftelsen Fokus. Därför blev dessa bostäder i folkmun kallade Fokus-hus. Stiftelsen Fokus finns kvar än i dag och förvaltas av NHR.

En arkitekttävling utlystes bland arkitektstuderande som fick tävla om vem som kunde rita de mest tillgängliga bostäderna.  Dessa bostäder – som för övrigt väl kan mäta sig med tillgängligheten i dagens bostäder för personer med funktionsnedsättningar - byggdes på 14 orter runt om i landet. Som jag har fått det berättat för mig blev bl.a. Halland erbjudna att ta emot ett sådant här Fokushus. Som residensstad blev Halmstad först tillfrågade men tackade nej. De befarade att boendet skulle bli allt för dyrt att driva när Fokus-pengarna var slut. Samma inställning hade Varberg. Då gick förfrågan till Falkenberg som tackade ja och det var nog ett klokt beslut av dåtidens politiker. Bara några år senare ställde samhället krav på samtliga kommuner att erbjuda tillgängliga lägenheter för alla sina medborgare. Fokushuset i Falkenberg med 14 hypermodernt anpassade lägenheter stod inflyttningsklart 1969.

Åren 1967–1976 var en brytningstid på många områden. Insamlingar och välgörenhet ställdes för första gången mot politisering och samhällsansvar. Den så kallade normaliseringsprincipen blev normgivande när det gällde samhällets service till sina medborgare, vilket inkluderade personer med funktionsnedsättningar. För första gången började politiker och beslutsfattare att se personer med funktionsnedsättningar som samhällsmedborgare bland andra. Några exempel:

• Personer med funktionshinder ska kunna bo som andra.
  • Fokusbostäderna erbjöd service och låg centralt. Kommunerna ordnade arbete och transporter. Bostäderna finansierades med pengar från Röda Fjädern- insamlingen 1965.
  • Tekniska hjälpmedel skulle hjälpa till i var dagen och bekostas av det allmänna.
  • Färdtjänsten blev en kommunal angelägenhet och inte upp till bilkårister eller lottor.

Detta känns inte så väldigt avlägset och samhället ser tack och lov helt annorlunda ut idag. Men det finns fortfarande många människor som har behov av frivilliga insatser när samhällets resurser inte räcker till.

Gert Persson 12-06-20

PS Finns det någon som har mer att berätta om hur Folkusbostäderna blev till får ni gärna höra av er.

Malmö Open

Gun-Sofie och jag fick besöka Malmö i samband med att Svenska Handikappförbundet genomförde tävlingar, som kallas Malmö Open. 2300 handikappade personer tävlade i många olika grenar. Vi besökte en tävling med Kälkhockey.

Dessutom fick jag äran att tillsammans med Mats Torstensson dela ut ett bidrag på 150 000 kr från Hjälpkommittén Sverige Lions till Paraokympiska Kommittén. Utdelningen skedde vid en bankett I Malmö Rådhus (Knutssalen). Mottagare var Allan Kasperi som är lagledare för kälkjockey landslaget och Hans Säfström "Team Leader"för hela Paraolympiska laget.

Hans Hallberg